Gruziniško stalo tradicijos

gruziniskas-stalas-vyno-daug1Gruziniškas vaišių stalas yra gruzinų tautos kultūros dalis. Todėl prieš sėdant prie jo patartina šiek tiek susipažinti su ten galiojančiomis tradicijomis bei ritualais.

Visada Gruzijoje prieš valgant pagrindinį patiekalą valgoma mėsiška sriuba, vegetarams – patiekiamos pieniškos sriubos. Antrasis patiekalas dažniausiai būna pagamintas iš mėsos. Gruzijoje nėra jokių religinių ir kultūrinių įsitikinimų mėsos pasirinkime, nes per ilga laikotarpį gruzinų tauta gyvavo įvairių kultūrų įtakoje ir sandūroje. Gruziniški mėsos patiekalai gali būti paruošti iš kiaulienos, avienos, jautienos ir naminių paukščių.

Už gruziniško stalo visada tvyro griežta tvarka – kurią prižiūri visų išrinktas Tamada. Tai turi būti išsilavinęs, gerai krašto istoriją žinantis talentingas oratorius. Beje, vyras turi turėti puikų humoro jausmą ir būti nejaunesnis nei 18 metų. Nors gruzinai nuo seno garsėja netrumpais tostais, tačiau prie vaišių stalo jie niekada nepradeda savo kalbos be Tamados sutikimo.